FRÅGOR & SVAR

vanligaste frågorna

Vad är ett Force Bike Kit?
- Det är ett elcykelkit du köper för montage på din vanliga cykel. Kitet består av 1 st komplett framhjul (28") med navmotor, 1 st ramfäste, 1 st flaskbatteri samt 1 st batteriladdare.

Kan man montera ett Force Bike Kit på alla typer av cyklar?
- Ja, alla typer av cyklar som har 28” hjul  (622 mm).
  • Om man har inbyggd navdynamo behöver den bytas och ersättas med annan typ.
  • Om du har trum- eller skivbroms i framhjulet bör denna bytas ut mot en V-broms.
  • Vissa cyklar kan ha ett tjockare lager lack vid infästningen (klykan) på framgaffeln och det kan kärva något när det nya hjulet ska monteras på plats. Detta åtgärdas genom att man lätt slipar bort lite av lacken i "klykan" med en fil.
  • Gaffelbredd: Force Bike Kits navmotor är ca 80 mm bred, vilket innebär att gaffelbreddens gap måste minst vara 83 mm.  Hos en normal cykel ligger gaffelbredden runt 100 mm vilket ger gott om utrymme för nya hjulet.
  • Systemet är anpassat för cyklar med växlar på sådant sätt att hjälpen ökar när man växlar ner. Det spelar ingen roll hur många växlar man har. För enväxlade cyklar blir det därför inte optimalt då man i allmänhet får lite för mycket hjälp när det är plant och kanske för lite vid uppförsbacke.
Slangklämmorna som medföljer kitet passar till en ram med omkrets mellan 30-55 mm. Har din cykel en större omkrets på ramen är det bara att använda en större slangklämma som går att finna i de flesta utrustade butiker.

hur kitet funkar & felsökning

Hur startar jag Force Bike elcykelKit?
- På batteriets högra sida, nedre del, finns strömbrytaren. Sätt den på "ON" när cykeln står stilla, en liten glad trudelutt hörs och sedan är det bara att cykla.
När du cyklat klart stänger Du av batteriet på samma knapp.

Jag har monterat hela kitet, men när jag ska börja cykla får jag ingen hjälp alls. Vad är fel?
1. Kontrollera att du har satt på strömbrytaren på batteriet         (en liten trudelutt kommer att höras).
2. Kontrollera att batteriet är laddat.
3. Kontrollera att sladden från framhjulet sticker ut från             vänster sida i färdriktningen (dvs om du sitter på cykeln 
    ska sladden vara på vänster sida).
4. Kontrollera att sladden från navmotorn och sladden från         batteriet sitter ihop ordentligt (pil mot pil).
5. Kontrollera att trampdetektorn är korrekt installerad. Korset på detektorn ska synas i hålet på magnetskivan.
Magnetskivan får heller inte sitta för långt ifrån detektorn.

Jag tycker inte att jag får den krafthjälp jag behöver.
Vad kan det bero på?

1. Kontrollera så att inte din handbroms ligger och vidrör hjulets fälg när du inte bromsar. Detta kan störa hastighetsinformationen till mjukvaran.
2. Om du växlar ner till en lättare växel så ökar krafthjälpen omgående. Men om inte trampgivaren är korrekt installerad kan systemet tolka att man kör med en högre växel. Korrekt installation verifieras av att LED-lampan på givaren lyser för varje magnet som paseras när man trampar. 

Måste jag trampa för att få farthjälpen?
- Ja, det är när du trampar som kraftassistansen (elmotorn) hjälper dig.
Force Bike Kit mäter hastighetsförändringar hos navmotorn. När man t.ex. börjar accelerera så hjälper motorn till extra och man får upp farten lättare. Bromsar man så minskas hastigheten snabbt och systemet tar bort hjälpen. Alltså den egna kraften förstärks. Dessutom anpassas hjälpen beroende på vilken växel man kör i.  Så har man en uppförsbacke eller motvind så kommer systemet hjälpa till mer om man växlar ner.

FUNKAR DET MED BARNSITS ELLER CYKELVAGN?

Kan jag ha barnsits på cykeln när den är konverterad till elcykel? Jag har hört att det inte går på vissa elcyklar.
- Det går utmärkt att montera en barnsits på pakethållaren då Force Bike Kits batteri sitter på ramen och inte under pakethållaren. På vissa elcyklar sitter batteriet under pakethållaren och förhindrar montage av barnsits.

Kan jag montera en cykelvagn på elcykeln?
- Javisst, det funkar alldeles utmärkt.

Hur mycket väger kitet?
- Motorn väger ca 1,6 kg och själva batteriet 2,4 kg så cykeln kommer inte att upplevas speciellt tyngre än en vanlig cykel.

frågor om batteriet

Hur långt räcker batteriet när jag cyklar?
- Körsträckan kan bero på många olika faktorer; terräng, lufttryck i däcken, passagerarvikt m m. Men vid normalt belastad cykling räcker ett fulladdat batteri till ca 4 mil innan det behöver laddas igen. Vi rekommenderar att ladda batteriet när den visar endast en grön lampa eller om kitet avger en varningssignal (3 långa pip) som indikerar att batteriet har max kapacitet för ca 1 mils cykling.
Efter varningssignalen begränsas assistansen mer och man får inte lika mycket accelerationshjälp som tidigare. Hjälpen man får i uppförsbacke när man växlar ner blir också reducerad. Detta är för att vi då premierar att förlänga körsträckan framför prestandan. Efter varningssignalen är det alltså dax att ladda batteriet för att få full assistans.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
- Från helt tomt till fullt batteri: cirka 5,5 timmar. Men vill du bara ”kompletteringsladda” det går det mycket fortare.
Men vi rekommenderar att tömma batteriet ordentligt mellan laddningarna, då får batteriet längre livstid.

Hur vet jag att batteriet är färdigladdat?
- Du ser det på att indikatorlampan på laddaren lyser med fast grönt sken (när laddaren ”laddar” lyser lampan rött och när batteriet börjar bli fulladdat så börjar lampan blinka grönt), batteriets topp visar 4 gröna dioder eller att laddarens diod lyser grönt när du laddat klart batteriet.

Kan jag köpa ett extra batteri från er?
- Javisst, du lägger bara en beställning här i webbshopen.

Hur länge håller batteriet?
- Två till fyra år beroende på hur mycket det används. Lämna sedan in batteriet till återvinningscentral för återvinning.

lite övriga frågor...

Hur vet jag att batteriet behöver laddas?
- På batteriets topp finns en indikationsknapp. När man trycker på knappen visas en till fyra gröna lampor beroende på hur mycket batterikapacitet finns kvar. Fyra lampor indikerar fullt batteri. Vi rekommenderar att ladda batteriet när den visar endast en grön lampa eller om kitet avger en varningssignal (3 långa pip) som indikerar att batteriet har max kapacitet för ca 1 mils cykling.

Vad händer när batteriet är helt slut?
- När batteriet är helt slut hörs en slutsignal (1 lång signal) och då återgår elcykeln till att bli en vanlig cykel. När man trycker på indikatorknappen så visas endast en röd lampa. Lyser inga lampor alls, så bör man ladda batteriet omedelbart så att batteriet inte tar skada.

Påverkar kyla batteriet?
- Ja, om batteriet är kallt (har minusgrader) kommer batteriet att ha en något kortare driftstid. Förvara gärna batteriet inomhus när det är under tio plusgrader. Är batteriet rumstempererat från början kommer den att hålla sin värme ute i kylan, likt en termos. Då påverkas inte driftstiden.  

Påverkar värme batteriet?
- Ja, om batteriet utsätts för värme en längre tid så försämras batteriet livstid. Vi rekommenderar att du parkerar cykeln i skuggan så att batteriet hålls svalt. Förvara inte batteriet i en varm bil. 

När jag ställer undan cykeln en längre tid, t.ex. över vintern – vad ska jag då göra med batteriet?
- Vi rekommenderar att batteriet är halvladdat innan batteriet ställs undan en längre tid. Om batteriet är fulladdat, utan att det används, försämras batteriets livstid.
Förvara batteriet svalt och ladda det halvfullt (indikatorn visar 2 gröna lampor) innan det ställs undan.
Efter 6 månader: Kontrollera att 2 lampor fortfarande lyser på batteriet annars underhållsladda så att 2 gröna lampor lyser igen.

Vad är det för sorts batteri?
- Litium-jon-batterier, samma teknik som i de flesta laptops.

Vilken garantitid har ni?
- 1 år.

Vad händer om min cykel med Force Bike Kit blir stulen?
- Samma sak som om din vanliga cykel blir stulen. Se till att cykeln är försäkrad. Batteriet är den mest stöldbegärliga delen på kittet.  Batteriet är fastlåst och det behövs en nyckel för att lossa det (2 st nycklar medföljer batteriet).
Men vi rekommenderar att ta med batteriet om man lämnar cykeln obevakad en längre tid.

Tilläggsinformation & Tekniska Specifikationer

  • Detta kit passar cykel med 28 tums hjul (622 mm).
  • Om du har inbyggd navdynamo till belysning – koppla bort den och ersätt med annan belysning
  • Om du har trum- eller skivbroms i framhjulet så bör denna bytas ut mot en V-broms.
Räckvidd c:a 40 km
Hjuldimension
Max hastighetshjälp upp till
28" (622 mm)
25 km/tim
Motorvikt   1,6 kg
Motorspänning 36 V
Motoreffekt 250 W
Gaffelbredd Minst 83 mm
Ljudnivå   <45 dB
Laddare anslutning 100-240V / 47-63 Hz
Laddningstid 5,5 tim (auto-avstängning)
Batterityp Litium-jon
Batterikapacitet 9 Ah
Batterivikt 2,4 kg

                            
Produkten är CE–märkt och elektroniken uppfyller
kraven enligt SS-EN 15194:2009+A1:2011.
Garantitid: 1 år.